U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Energielabel voor woningen

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht.

Particuliere woningeigenaren moeten met ingang van 1 januari 2021 een uitgebreid energielabel aanvragen dat valt onder de nieuwe NTA 8800.

Om voor bestaande particuliere woningen het energielabel te kunnen bepalen, moet de woning worden bezocht en worden alle benodigde kenmerken opgenomen. Deze gegevens worden in gecertificeerde software verwerkt waarna de woning wordt afgemeld in de landelijke database.

Het energielabel wordt uitgedrukt in een letter van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig.

 

NTA 8800

Met ingang van 1 januari 2021 is de NTA 8800 van toepassing. In de nieuwe methode wordt de oude methode voor de uitgebreide bepaling van energielabels voor bestaande gebouwen samengevoegd met de oude methode voor EPC berekeningen die werden gebruikt voor aanvragen van vergunningen voor nieuwe gebouwen. Er ontstaat daarmee één methode die meer rekening houdt met de Trias Energetica (stap 1 zo min mogelijk energie gebruiken, stap 2 de energie die nodig is duurzaam opwekken, stap 3 restvraag aan energie zo efficiënt mogelijk opwekken). De NTA kent twee varianten; de detailmethode (omgevingsvergunning en opleververgunning voor nieuwbouw) en de basismethode (met name voor bestaande bouw). 

 

PRIJS

De prijs voor het opstellen van een energielabel voor een bestaande woning is afhankelijk van de vorm (o.a. tussenwoning, hoekwoning of vrijstaande woning) en de inhoud van de woning. Mocht u meer willen weten dan kunt u contact met ons opnemen.